0709-519273

Ett ledarskap med ryggrad

Att sätta ett mål och att sedan hålla fast vid det, och inte vid första hinder eller vindförändring omedelbart lämna det, är något som många ledningar skulle må bra av.

Det finns självklart väldigt många och olika utmaningar för ledningsgrupper och managementteam. En sådan, som jag vid ett flertal tillfällen noterat i mitt arbete som konsult och företagscoach, är beteendet att inte låta beslut verka ut

Med det menar jag att beslut fattas ofta utan att man tänkt igenom dem eller accepterar konsekvenserna av dem. Ett större beslut kräver övervägande, speciellt om det gäller inriktning av en verksamhet eller en större förändring. Det jag noterat är att, när något händer, har många chefer och chefsgrupper en tendens att släppa det övervägandet eller de grunder som de fattade sitt beslut ifrån. Analysen, tanken, processen fram till beslutet är plötsligt borta.

Lätt att överge mål för tidigt

Det jag ser är att, när rädslan kommer in i ett företag eller ledningsgrupp, springer man direkt ifrån sina överväganden och tidigare fattade beslut. Det kan vara att något plötsligt händer i organisationen eller med kunderna eller något med marknaden. Det är som om vi bara mäktar med att hålla fast vid våra beslut i medgång.

Vad beror det på och vad händer då?

Det som händer i en organisation när vi överger beslut är att vi tappar fart. Medarbetare blir osäkra, vad gäller nu? Trovärdigheten för ledaren sjunker och när nästa beslut kommer är reaktionerna blandade, allt från OK, vi kör till en blaserad axelryckning. Fokus försvinner från de viktigaste prioriteringarna och vi börjar göra saker som inte leder dit vi egentligen vill.

Vilken måttstock har du?

Hur får man, eller hur utvecklar man en ryggrad? Om man är så pressad av både inre och yttre faktorer att man lägger större vikt vid vad andra vill och vad andra tycker, istället för att stå fast vid fattade beslut, då kan det vara lättare sagt än gjort att vara stadig och stabil när det blåser.

Riktig ryggrad, eller stabilitet, byggs inifrån och ut, grundas i dig själv och dina värderingar. Då kan det bli en måttstock du kan utgå ifrån i alla lägen. Varför inte själv, och tillsammans med ditt team söka dig till kärnan i de utgångsvärden ni en gång hade? Vad har egentligen förändrats? Har verkligen marknaden, förutsättningarna eller vad det nu är, ändrats, eller är det rädslan för vad som skulle kunna hända eller inte hända som driver beslutet?

I processen att förstå vad som är vad, kan du som ledare behöva någon att prata med, som hjälper dig att utveckla din förmåga att navigera i detta. Det är inte ett tecken på svaghet, tvärtom.

Våga hålla i

Att agera på verkliga förändringar som betyder något för din verksamhet är självklart klokt – om du tar dig tiden att förstå om detta verkligen har en påverkan på dig eller din organisation. Så många ledare skulle ha en väldigt mycket lugnare tillvaro om de tillät sig att ha mer is i magen. Behöver jag verkligen agera på detta? Varför händer det som händer just nu? Vem vill vad och varför? Stanna upp och tänk, tänk konsekvenser. Vad vill du uppnå, vad blir resultatet om jag gör si eller så?

Väldigt få händelser kräver min omedelbara uppmärksamhet och mitt omedelbara beslut. Det som krävs är ryggrad och insikten om att om du har gjort ditt jobb så har du förmodligen redan i planeringen förstått att saker kommer att hända… Då har du skapat ett utkast till alternativa lösningar eller handlingar som gör att du har något att jobba på om de grundläggande förutsättningarna för ditt beslut har ändrats, har de inte det, kan du lugnt fortsätta den väg som du planerat för.

Dela gärna...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *