0709-519273

Blindhet inför det uppenbara

Vad är det som gör att chefer, trots att de har ett tydligt underlag, fakta finns på bordet och all logik talar för det, inte tar de beslut som krävs?

Vid många tillfällen har jag upplevt att chefer (även jag själv) inte tar de beslut som, när man ser på situationen, är logiska och givna. Företag och ägare verkar ibland vara blinda för det uppenbara. Fakta finns på bordet. Det kan vara låg lönsamhet, en produkt som inte håller måttet eller en rekrytering som känns ”nästan” rätt osv.

Vad är det som hindrar oss från att ta kloka beslut, särskilt obekväma beslut?

Jag minns hur jag själv vid ett tillfälle som VD, trots att jag såg att delar av produktionen inte var lönsam, ändå hade svårt att förmå mig till att sätta igång processen för att göra något åt det. Varför? Jag tyckte det var för jobbigt att hantera detta, medarbetare, kunder, planering, fack, mm. För även om både styrelsen, min ledningsgrupp och jag insåg läget, bromsade mina och ledningsgruppens motstånd upp processen.

Genom åren har jag arbetat med många bolag och har sett samma förlopp. Sakförhållanden kan vara olika men situationen densamma. Det jag har börjat inse, är att det spelar ingen roll vilka mål, visioner och värderingar vi har, hur tydliga de än är. Det är fortfarande individens medvetna och omedvetna drivkrafter och motstånd som avgör resultatet i slutändan. Vi som ledare behöver jobba med vår egen självkännedom. Se vad som händer, förstå vilka konsekvenser det har och acceptera situationen fullt ut. Viljan att se, både positiv och negativ påverkan, är det som hjälper oss att komma i ett läge då vi accepterar situationen och kan lägga hindrande känslor åt sidan och fullt ut verkligen arbeta med en konstruktiv lösning. Vi avväpnar helt enkelt det som skapar motståndet. Detta behöver vi göra varje gång, tills det blir en naturlig metod för oss att använda vid beslutsfattande.

Med en god självkännedom i grunden, kan vi lita på vår intuition. Bra beslut tas ”inifrån och ut”. De baseras på både yttre och inre faktorer och ger dig ett alltså ett fullständigare underlag i ditt beslutsfattande. Då förstår du vad som är känslomässiga villospår till skillnad från den djupare vissheten som leder dig rätt i ditt beslutsfattande.

Dela gärna...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *